Kijk eens aan! Neem ik je vandaag gewoon mee naar de wonderbaarlijke wereld van de bril. Hierbij gaat het letterlijk om het zien en gezien worden. Ik ga jullie niet vervelen met myopie of hypemetropie, ook wel bijziendheid of verziendheid genoemd. Als je bij het lezen van dit stuk te veel moet accommoderen is er kans op lichte hoofdpijn en is het dus handig om een brilletje aan te schaffen.

Vijf jaar trouwe dienst had mijn brilletje, totdat deze sneuvelde in een hinderlaag. Na wat alcoholische versnaperingen sloop ik met enig ritme in mijn heupen onder het motto “laten we lekker link gaan doen” het feestgedruis in. Iemand stak het bekende feestvuistje omhoog en hoppatee! Daar ging die. Het duurde even voordat mijn hersenen beseften dat ik iets miste. Wellicht kwam dat door de genuttigde alcohol. In het tijdsbestek van enkele seconden was mijn bril vertrapt tot dat wat de meest gemaakte grap is jegens brildragers: een racefiets.

Het brilletje was zienderogen mijn beste vriend. Vanaf onze ontmoeting had hij geen verjaardag gemist en staan we bijna altijd samen op de foto. We hebben dan ook zoveel meegemaakt en doorstaan. Soms was hij beslagen of bedrupt en heb ik hem verzorgd. Samen hebben we naar mooie dames in zeer plezante kledij gegluurd die eruit zagen om door een ringetje te halen. We hebben plekken bezocht en naar beroemdheden gekoekeloerd achter draaitafels en microfoons. Oké, ik heb niet het achterste van mijn tong laten zien, maar hij was erbij toen ik aan het kussen was. Ik kon dit niet voorzien, want kan nou eenmaal niet in de toekomst kijken. Toch hoorde het afgelopen jaar steeds vaker: “Jij hebt die bril ook al een tijdje heh?” Misschien hadden ze het allemaal wel gezien, mijn bril en ik.

Het woord ‘bril’ komt van het mineraal ‘beril’. Misschien zegt een smaragd je meer. Een mineraal, dat klinkt als iets positiefs, maar dit mineraal werkt ook nog eens negatief. Zonder bril konden ze het waarschijnlijk niet goed schrijven en werd het bril i.p.v. beril. Een keizer genaamd Nero keek ongeveer rond 54 n.Chr. door zijn smaragd naar de gladiatorengevechten. Het zag er wel tof uit, maar het was voor hem ook handig, anders kon hij het gevecht niet volgen. Omstreeks 1280 kwamen uit Italië de eerste verbeteraars omtrent het gezichtvermogen en zijn ze nog steeds toonaangevend op het gebied van brillen. Je kan dus best zeggen “die hebben er kijk op”.

Het heeft een tijd geduurd voordat het de bril werd die wij vandaag de dag kennen. De bril die menig karakter aanzienlijk heeft versterkt, denk aan onze eigen Jules of Lee. Jules zonder bril is als de Hofpleinfontein zonder water. Trouwens, brilsmurf zonder bril is ook maar een smurf. Voorheen was het een monocle wat als zichtverbeteraar werd gebruikt. De bekendste persoonlijkheid met deze monocle is De Baron.

Drommels, drommels en nog eens drommels was mijn gevoel toen mijn smaragd kapot ging. Een nieuw brilletje was dus iets om naar uit te kijken. En ja, ik heb hem inmiddels op mijn knar. Ik ga mijn ogen weer eens goed de kost geven, want goedkoop zijn die brillen niet. Ik zie wel wat de reacties zullen zijn, ik ben er in ieder geval zichtbaar blij mee.

Latest posts by Elmar (see all)