De groene tuinen van Villa De Eikenhorst liggen er na de broeiende zomerdag vredig bij. Een raam staat open en binnen weerklinkt duidelijk hoorbaar een conversatie. De houding van de Koning staat onze vorstin steeds minder aan.

“Als jij vindt dat ik me moet gedragen zoals jij dat graag wil, dan bekijk je het verder maar met je koninkrijk. Het hele jaar, wat zeg ik: elke dag moet ik me alles laten welgevallen. Die vreselijke kleding die ik soms moet dragen, laatst nog dat gezeik met die burgemeester die zo nodig aan m’n kont moest zitten. Daar kreeg ik ook de schuld van! Kan ik het helpen? Die man kon zijn handen gewoon niet thuishouden! En da’s op zich toch niks bijzonders, toch? Dat komt in de beste families voor hoor. Jouw bloedeigen overgrootvader Hendrik had in elk stadje toch een schatje? En wat denk je van je opa, die heeft nog met tante Evita..”

“Zo is het wel genoeg Max. Ik wil alleen maar dat je je wat terughoudender opstelt in het bejegenen van wereldleiders. Stond godverdomme voor lul in de ogen van de hele wereld omdat mijn vrouw, Koningin der Nederlander, zich tegenover Barack Obama gedroeg als een bakvis op schoolreis. En dat is niet de eerste keer hè..”

max en barak
“Nou ja. Koning Willem. Nu hou je op hoor. Ik heb gewoon een klik die man, dat hebben sommige mensen. Jij niet, nee. Jij hebt nooit een spontane klik met iets of iemand. Of ja.. Laatst in Sotsji met die griezel van een Poetin, dat vond jij ineens weer een prima kerel. Nou, dat vind ik een griezel, zal maar niet zeggen wat hij tegen me zei toen je even naar het toilet ging. Het doet er trouwens ook niet toe, maar ik zeg je: die Poetin is een minkukel eerste klas. Zo klein ook. Hoe vaak heb ik niet gezegd dat je jezelf meer moet ontspannen in de media. Je zou je gezicht eens moeten zien aan het eind van zo’n filmpje op het NOS. Als blikken konden doden Willem.”

Dutch Royals on working visit to Russia
“Ontspannen? Jij maakt fout op fout; komt midden in België zonder benzine te staan; presteert het om een beetje te gaan staan ‘bonden’ met Barack Obama op Omaha Beach en dan moet ik ontspannen? Je bent een ongeleid projectiel maar kiest je doelen welbewust uit. Nu Barack Obama, who’s next Max? En wat had Vladi trouwens te melden over mij dan?”

De Koningin sommeert de Koning op te houden. Als laatste protest klapt de nu zichtbaar gepikeerde Koning het raam luid dicht. Zo keert de stilte terug in de tuinen van Villa De Eikenhorst. Een everzwijn met krulstaart wroet wat met zijn snuit in de aarde. Enkele vleermuizen doorklieven de hemel jagend naar insecten. Het ‘gewone’ leven neemt z’n gang.
vladimir_poetin

Latest posts by Ton Zandboer (see all)