Het-was-me-de-week-weer-wel. Mijn boekhouder zal bedroefd zijn grijze hoofd schudden wanneer hij mijn boekhouding onder ogen krijgt, want de kostenpost ‘Horeca’ torent sky-high boven al het andere uit. In willekeurige volgorde heb ik mij mogen laven aan sterke bockbieren in het Utrechtse café De Vingerhoed, aan standaard biertjes in de Heineken Experience en vette frituurcalamari in café Pilsvogel in het Amsterdamse.

En daar waren natuurlijk nog de Rotterdamse etablissementen waar ik menig gelag heb mogen ervaren. Ook in Sijf ging ik weer aan het bockbier, ik heb een appelspekstroopwafel gegeten bij STROOP op de Mathenesserweg en dit weekend heb ik op het fantastische Lezersfeest in de bieb bier-uit-plastic-bekertjes weggeklotst, alwaar ik op de dansvloer menig markant Rotterdammer heb mogen spotten, waaronder Bogue-er Gino van Weenen.
Dan was er ook nog een dansfeestje in BED en een niet nader te noemen feestje, waar een feestje een fissa is en waar ik mijn ogen best wel uitkeek.
Om enigszins te herstellen van al dit feestgedruis ben ik bij de Dr. langs gegaan, om een bescheiden aantal van vier recepten tot mij te nemen.

Zodoende kon ik mij fris en monter presenteren bij Café de Oude Sluis in Delfshaven. En met een speciale reden: de unieke terrazzopanelen die de Sluis rijk is, werden feestelijk onthult na een grondige restauratie. Voor die enkeling die de Sluis nog niet kent, volgt er nu een kleine bloemlezing over dit 101 jaar oude café.

Oude Sluis 1

De fundamenten van deze kabberdoes stammen uit de late 14e eeuw, wanneer Graaf Aelbrecht van Beyeren toestemming kreeg tot het graven van de Delfshavense Schie en de bouw van de sluis.
Sinds de opening in 1912 is het café in handen geweest van de familie de Nijs, een bekende horecafamilie die meerdere kroegen uitbaatte in Delfshaven. Vervolgens ging het café over in handen van de familie Van Brunen. De voorlaatste overname staat op naam van Willem Terlouw die in 1977 de touwtjes in handen kreeg.

Willem besloot het café een andere uitstraling te geven, o.a. om jonger publiek te trekken. Er hing toentertijd een luifel achter de toog en het is bijkans een van de beste beslissingen ooit geweest om die te verwijderen. Bij het weghalen ervan kwamen namelijk manshoge muurdecoraties tevoorschijn.
Deze werken zijn rond 1915 gemaakt door Italiaanse gastarbeiders, zogenaamde terrazzowerkers. Stukadoors komt het beste in de richting om de werkzaamheden van deze mannen te omschrijven.
De panelen zijn van hout en gips, afgewerkt met olieverf en stellen oude kroegtaferelen voor.
Voor zover bekend is er nooit opdracht gegeven tot het maken van de panelen. In die tijd was de Sluis een bekende kroeg onder havenarbeiders. En dat was vooral hard werken, weinig verdienen en veel zuipen. Het verhaal gaat dan ook dat de Italianen de panelen hebben gemaakt om hun barschuld af te kopen.

Oude Sluis 4

Sinds anderhalf jaar is de kroeg in handen van Danny van der Kroef en vader en zoon Aad en Alex de Vries. Zij hebben opdracht gegeven om de panelen te laten restaureren en met dank aan enkele sponsors is dit meer dan gelukt. De werken zijn o.a. gerestaureerd door Ahrend van Ipenburg, de man die recentelijk ook restauraties in het Teylers Museum, in het Rijks Museum en bij het graf van Willem van Oranje heeft uitgevoerd. Een mooi lijstje om als café tussen te staan!

Voorts ga ik deze week als een ware hipster mijn lichaam reinigen met muntthee en verse jus d’orange. In de Sluis trouwens, want Danny kan naast biertjes tappen ook prima sinaasappels persen. Oh, en voor de rokers onder u: de Sluis heeft het mooiste rooklokaal van Nederland, met uitzicht op de haven aan de Aelbrechtskolk.