Voor de serie ‘De Nachtwacht’ portretteerde Sauza Tequila een aantal Rotterdammers die klaar zijn voor een nightly adventure. Voor deze serie spraken wij met Jorn de Vries, grafisch ontwerper bij Almost Modern, Mark Soerokromo, barhoofd van Biergarten, en Ruben Venema, bedrijfsleider van Biergarten. Deze mannen staan volop in het nachtleven van Rotterdam en zijn dus altijd klaar voor nightly adventures. Dit doen zij voornamelijk met een groep die in en rondom het Schieblock werken, welke zij ook wel de bad life decisions club noemen. En de groep is altijd wel in voor een borrel of een feestje na het werk.

Sauza-nachtwacht2016-bad-life-decisions-foto1-Fbpost

Jorn de Vries (links), Ruben Venema (derde van links) en Mark Soerokromo (vierde van links).

Voor een avondje uit zijn ze vaak in de Biergarten te vinden. Ruben noemt zichzelf daarom ook een gemakswezen, Jorn valt hem bij: “Dit is locatie technisch zo’n beetje het centrale punt. Want Tjeerd zit er, ik zit hierboven, de jongens werken hier.” Ruben: “Het loopt gewoon allemaal lekker door elkaar, met het Schieblock en Groos (de winkel van Tjeerd Hendriks -red.). Als je met elkaar bent en werkt kan je dat ook soort van combineren en dat werkt gewoon goed. En uiteindelijk ook niet, we hebben dan een productief uurtje en dan is het klaar.” Volgens Mark speelt het weer ook altijd mee: “Als het mooi weer is, is dit gewoon de plek waar je wilt zijn en hier beginnen de avonden altijd.” Ruben: “En in de winter huilen we gewoon.”

Sauza-nachtwacht2016-bad-life-decisions-foto2-Fbpost

De avonden van de groep kunnen wel eens uit de hand lopen, maar er is één nacht die zij nooit zullen vergeten. Jorn en Ruben waren deze avond de slachtoffers, zoals zij dat zelf noemen. “Die ene avond! Eigenlijk moest ik nog werken en kwam ik hier aan. En toen zaten Ruben, Mark en Tjeerd hier, zo’n beetje de kern van het groepje. En ze zaten de hele tijd stiekem tequila in biertjes te gooien. Ik moest nog werken, maar na twee bier moest ik ècht niet meer werken. Ruben: “Nee, ik had het niet door. Everyone was in on it behalve ik. Dus op een gegeven moment merkte ik dat ik veel te gezellig was naar de gasten toe en ook aanvragen ging doen, ‘wat wil jij horen’ enzo.” Mark herinnert zich dat Ruben lekker achter de bar stond te dansen. Jorn kan zich iets heel anders herinneren: “En ik zat daar dus om te lachen, terwijl zij bij mij ook leuk aan het bijgieten waren. Dus wat gebeurt er dan? Ik stond op en ik denk: dit is niet goed. Wat is er gebeurd? Meer! Meer! We moeten meer van dit bier, dit bier is zo lekker! Ik weet ook niet meer goed wat er daarna is gebeurd.” Ruben: “Jij bent gevallen, je bent van je kruk af gepleurd.” Mark: “Ja dat was een goede avond.”

Dat er nu zoveel keus is in Rotterdam om uit te gaan maakt de jongens enthousiast. Jorn woont nu tien jaar in Rotterdam en ziet de grote verschillen die de stad de afgelopen tijd heeft meegemaakt: “Toen ik hier kwam wonen was het echt een dieptepunt. Nighttown was dicht en je had eigenlijk nergens feestjes. Het is zo’n beetje begonnen voor mij met het feestje King Kong in de Club zonder Concessies. En sindsdien is er echt van alles gebeurd, maar de laatste jaren gaat het echt goed. Er is gewoon een breed draagvlak voor activiteiten in de stad, op alle niveaus. En dat is wel echt iets wat de stad zelf heeft gedaan, zonder dat iemand van bovenaf dat bedacht heeft.”

13059572_10154130032168699_1215899276_n

Over de toekomst van Rotterdam zijn jongens eensgestemd: dat kan alleen maar beter worden. Jorn is al helemaal enthousiast: “Wij zijn gewoon de leukste stad van Nederland, maar niet iedereen weet dat. Dat is misschien goed dat niet iedereen dat weet, maar uiteindelijk gaat dat wel gebeuren. Het is goed om te zien dat er vanuit de jeugd ook gewoon weer nieuwe dingen opkomen. Eerst had je dan Confetti Club en Yard Bird en nu zit daaronder weer een nieuwe generatie.” Ruben is het hier helemaal mee eens: “Ja, net zoals bijvoorbeeld Chips. De ruimte wordt gecreëerd en ze krijgen de mogelijkheid om dingen te organiseren. Terwijl je vroeger echt eerst jezelf bewezen moest hebben voordat je je eigen avond kreeg. Maar nu is het: ok, let’s roll.”

Volgens Jorn waren er vroeger ook minder mogelijkheden om uit te gaan. “De jeugd ging naar club Hollywood en voor de rest was er eigenlijk geen plek. Dat is echt gegroeid de afgelopen vijf jaar, met als resultaat dat er nu heel veel keuze is. Heel veel festivals in en om de stad. Amsterdam was redelijk gevuld al met festivals, maar nu Rotterdam ook. Er is elk weekend een festival.” Mark begint over de opening van de Biergarten afgelopen maand: ”Kijk naar het verschil tussen de opening van Biergarten drie jaar geleden en afgelopen vrijdag. Wow, dat was zo vet.”

Sauza-nachtwacht2016-bad-life-decisions-foto3-Fbpost

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)