Ik weet dat de meesten geïnteresseerd zijn in kleding, schoeisel, feesten, muziek en de beste tentjes in de omgeving. Ik ook, maar er zijn ook dingen die wat minder scene gebonden zijn. Ongeacht je style is het voor ieder mens namelijk van belang de dagelijkse vitamientjes binnen te krijgen. Bij dit ik-smeer-me-lippen-in-met-purol weer, zou ik toch iets gezonds aanbevelen. Om precies te zijn 53,2 mg per 100 gram Ascorbinezuur tegen scheurbuik. Dus ga ik het maar gewoon hebben over sinaasappels. HYPE DE SINAASAPPEL!

Vroeger, toen ik nog een kleine knul was, zonder heel toepasselijke oranje baard, ging ik weleens bij mijn opa en oma logeren. Ik kan mij nog goed herinneren dat er
’s ochtends een heerlijk vers geperst sappie gemaakt werd. Tegenwoordig koop ik vaak de fruit&co met aardbei, wat me een beetje doet denken aan de oude Jive ijsjes.

Het verbaasde mij toen ik de sinaasappels van de markt ging vergelijken met die van de supermarkt. Je zou denken: supermarkt “super sinaasappels”, maar die van de markt zijn veel groter en lekkerder. Hoe kan dit? Is deze smaak psychologisch beter of zijn ze ietsje langer in de zon geweest? Zijn alle sinaasappels ongeveer even groot aan dezelfde boom? Het zal wel gewoon een ander soort zijn, aangezien er meer dan 400 variëteiten zijn. Trouwens, de kleur oranje heeft wel met de temperatuur te maken. Het is ook best wel verrassend, dat in veel talen de sinaasappel gewoon oranje wordt genoemd. Probeer maar in Google translate. Toch vreemd als wij bij de supermarkt een netje met 5 oranjes konden kopen.

Maar waarom noemen wij het dan sinaasappel? Het is simpel te verklaren, deze citrusvrucht komt uit China. Een appel uit Sina = een sinaasappel. Komt dan echt alles uit China? Er zijn zelfs wetenschappers die zich bezig houden met het ontstaan van deze vrucht. Deze vrucht schijnt dus een kruising te zijn van een pompelmoes, wat ik trouwens een mooi woord vind, en een mandarijn. Vervolgens is dit kruisingsproduct nogmaals met de mandarijn gekruist. Oké, ik geef het toe, misschien iets te veel informatie, maar wellicht ga je nu aan de vitamientjes C.

HYPE DE SINAASAPPEL! Een win-win situatie voor allen! Pers, schil, rasp of flambeer hem en voel de vitamines je weerstand vergroten.

Latest posts by Elmar (see all)