Tara Lewis studeert Geschiedenis aan de EUR en is bezig met haar masterscriptie over het ontstaan van Ierse nationale identiteit in de zeventiende eeuw. Voor Bogue houdt ze wekelijks verslag van haar laatste maanden als student.

Deze week moest ik de voorlopige resultaten van mijn onderzoek presenteren tijdens een zogenaamde Master Thesis Conference. Alle studenten moesten, minder dan twee weken voor de deadline, in een kwartier hun scriptie samenvatten. Aangezien mijn vroegmoderne onderwerp een beetje een vreemde eend in de bijt is, was ik tamelijk zenuwachtig over de reacties van mijn jaargenoten. Dat viel alleszins mee. Vooral de laatste sheet, met een afbeelding van een rebelse Ier, die een vrouw met een hooivork boven het vuur houdt, als illustratie van de te verwachten vragen, leek een treffer in de roos. Oplettende lezertjes zullen begrijpen dat een stressvolle middag als deze, met nota bene een aansluitende borrel, enigszins roet in mijn geheelonthoudende plannen gooide.
Maar, voor de rest gaat het prima met de goede voornemens, en verloopt ook de thesis gestaag.

Wat echter jammerlijk is, zo niet bloedirritant, is het tentamen dat dinsdag gepland is. Vier dagen voor de gevreesde deadline van 25.000 woorden moeten de masterstudenten zich onderdompelen in een absurde hoeveelheid literatuur over diversiteit in de Nederlandse geschiedenis. De timing van dit vak is bedacht om de ‘continuïteit te waarborgen’, want, zo beredeneert onze opleiding: studenten die wekelijks naar de universiteit toe moeten behouden hun studieritme, en studeren eerder af. Als dit vak één positieve uitwerking heeft, is het dat ik zo snel mogelijk wil afstuderen. Opdat ik nooit meer college hoef te hebben. Niet alleen ontbreekt de verbinding tussen het vak en mijn afstudeeronderwerp volledig, het uitkauwen van de multiculturele samenleving vind ik een uiterst vermoeiende bezigheid. De wekelijkse discussies, waarin mensen zich bijvoorbeeld hardop afvroegen wat de relevantie is van het behandelen van de slavernij, maakten mij als student Geschiedenis nogal mistroostig. Afijn, motivatie is motivatie, dus kom maar op met dat tentamen. Mijn bloeddruk en ik wensen jullie een fijn weekend.

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) studeert Geschiedenis aan de EUR en is bezig met haar masterscriptie over het ontstaan van Ierse nationale identiteit in de zeventiende eeuw. Voor Bogue houdt ze wekelijks verslag van haar laatste maanden als student.

Latest posts by Tara Lewis (see all)