Rotterdam is hot. Een constatering en/of opmerking die we de afgelopen tijd een keer of honderd hebben gehoord, zelf hebben gezegd of ergens hebben gelezen. Ook al laat die specifieke combinatie van woorden ons inmiddels de nekharen overeind staan, toch is het waar. Niet voor niets wordt de Coolsingel voor bijna 60 miljoen opgepimpt (de meningen hierover zijn nog verdeeld, want “natuurstenen en wat boompjes, moet dat zoveel kosten?!”) en steeds meer nemen hippe zaken zoals HUTSPOT en HAY hun intrek. Om dan maar niet te beginnen over die nonchalante koffiezaakjes gevestigd in afgelebberde straatjes waar de meest elegante koffie wordt geserveerd. Overal schieten nieuwe hotspots op de Meent, de Witte de Withstraat, in Noord, in West en Delfshaven als paddenstoelen uit de grond. You name it. Velen denken daardoor dat “het” alleen aan deze kant van de brug gebeurt. En dat is heel jammer! Geografisch gezien is het echte centrum van Rotterdam namelijk niet de Coolsingel, jongens en meisjes, maar (jawel) de Afrikaanderwijk. We nemen jullie aan het digitale handje mee naar de pareltjes in deze volop in ontwikkeling zijnde wijk in Zuid.

FOOD & DRINKS

#1 De Rotterdamse Munt
De Rotterdamse Munt is de verbindingsstuk tussen Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk en is een kruidentuinderij waar verse kruiden voor Rotterdamse horecabedrijven worden verbouwd en verkocht. De vrijwilligers kunnen zich ontwikkelen op sociaal en professioneel vlak. Denk aan mensen die (beter) willen integreren tot mensen die even op adem willen komen. De moeite waard om deze prachtige en groene ontmoetingsplaats een keer te bezoeken!

img_4976  2014-midzomer-opentuindag

2014-natuurles-voorbereid  2014-zomer

#2 Sharp Sharpsharp-sharo
Weet wat je eet bij Sharp Sharp. Deze biologische, vegan, gluten- en suikervrije cakebar verkoopt niet alleen heerlijke taartjes en gebakjes, maar ook eerlijke producten zoals fairtrade olijfolie uit Palestina en bio afbreekbare tandenborstels.

#3 & #4 Rotterdamsche Confituur en Bakkerij Nieuw Fes
In de fruitige zaak Rotterdamsche Confituur kun je ambachtelijke en eerlijke jam krijgen. Leuk is dat je het door de vrijwilligers en stagiaires gemaakt ziet worden en is het tevens een lekker plekje om te lunchen. Ambachtelijk is ook the middle name van Bakkerij Fes. Heerlijke Noord-Afrikaanse lekkernijen staan hier vanaf de vroege ochtenduren uitgestald. Tip: boek een keer de tearoom. Veel verschillende hapjes en typische Marokkaanse thee.

#5 & #6 Saté-man en Nina’s Antilliaanse en Surinaamse keuken
Saté-man ken je misschien wel van de stands op festivals (o.a. Oranjebitter) waar ze heerlijke Indonesische sateetjes en rendang verkochten. In hun Sate-lab aan de Pretorialaan verzorgen ze workshops, meetings en etentjes. Saté-mannen Daan en Mo zijn de heren achter dit concept en de recepten zijn naar Daans grootvaders recept. We mogen ook al een klein geheimpje verklappen van de Saté-mannen: ze zijn op het moment de zaak druk aan het verbouwen zodat we binnenkort altijd terecht kunnen voor heerlijke maaltijden!

Voor meer fantastisch exotisch eten ga je iets verderop in de straat naar Nina’s Antilliaanse en Surinaamse keuken. De passie van de charmante Nina is te proeven! Aanrader: gestoofd rundvlees.

winkel    De Sate-lab van Sate-man


#7 Koffiehandel Pretoria Espressobar

Koffie van het merk Heilige Boontjes, muffins, broodjes en een rustige plek om eventueel nog wat werk te doen. Koffiehandel Pretoria (zie foto 1. hieronder) is hiervoor ideaal. Leuk nieuwtje: de betrokkenheid van ondernemers onder elkaar in de Afrikaanderwijk is groot. Als leuke gimmick is hier de Afri-Tassie (foto 2) uit ontstaan. De ene ondernemer heeft de tekst en opdruk geregeld, de andere heeft de stoffen geleverd de andere heeft de tassen in elkaar gezet. Voor vér onder de € 10,- te verkrijgen bij diverse ondernemers in de Afrikaanderwijk waaronder bij Pretoria.

1.fotoo                         afri-tassie  2.

 

CULTUUR, ART & LIFESTYLE

#8 & #9 Damage Playground en NIFFO damage-playground
Concept & designer vintage store ‘Damage Playground’ opent haar deuren alleen op afspraak, gelukkig is de online shop 24/7 geopend. NIFFO, ook wel de huiskamer van de Afrikaanderwijk genoemd, is een galerie/recycle studio met een maatschappelijk en educatieve functie en opgericht door kunstenares Zoë Cochia. Allerlei doelgroepen kunnen hier bij elkaar komen met behulp van kunst in uiteenlopende vormen. Het idee is dat de galerie opereert met een sociale focus.

 

#10 Dit is Zuid & RAAF
RAAF is dé mega hotspot in Zuid met een kunst&cultuurpodium, met daarbij horend het informatiepunt ‘Dit Is Zuid’ en een weekendcafé dat je elke zaterdag en zondag tussen 11:00 en 18:00 kunt bezoeken. Dit platform van creatievelingen in de industriele Maassilo (met Ashley Nijland en Elke Donders aan het roer) heeft haar plek binnen de kunst en cultuur veroverd, maar ook in het uitgaansleven. Op de grens van Zuid laten zij zien dat Zuid helemaal niet zo eng is, maar juist heel erg gezellig.

openingraaf-lr-0068     raaf-int
       @ de heropening van RAAF                         RAAF interieur


#11 & #12 & #13 Prive historisch museum WOII en de Botanische Tuin en het Gemaal op Zuid

Een privé Tweede Wereldoorlog museum is een interessante plek waar men van alles kan terugvinden over de tweede wereldoorlog (geïnitieerd door Jan van der Snel). Een oase van rust vind je wanneer je je in de Botanische Tuin bevindt. In het Afrikaanderpark gelegen Tuin worden op vrijdagmiddag Kruidenmiddagen georganiseerd. Grappig feitje: recent werd er een pittige deodorant gemaakt van kruidnagels tijdens de Kruidenmiddag.
Naast de Afrikaandermarkt (ook zeker een keer bezoeken!) gelegen staat het Gemaal op Zuid, de collectieve plek voor ontmoeting en productie. Mooie ruimtes worden hier verhuurd voor allerlei soorten evenementen

banner-gemaal
Het Gemaal op Zuid

Hoe kun je nou niet enthousiast worden van dit prachtige stukje Rotterdam? Ontsnap aan de “stad” en trek een dag uit om te wandelen, struinen, te eten en drinken in de Afrikaanderwijk. Houd alle ontwikkelingen in de gaten via de Facebook van Echt Afrikaanderwijk en blijf ook via hun Instagram up-to-date.