Dit jaar viert de Rotterdamse Pride haar derde verjaardag. Onze gastschrijver Nico neemt ons voor deze editie mee op een reis achter de schermen van Rotterdam Pride.

Hier zijn wij weer met een derde stuk over Rotterdam Pride. Samen met kernteam-lid Hester Terpstra ging ik in gesprek om nog meer insider tips en info’s te krijgen voor jullie.

pride-1

Hoe beschrijf je jezelf in drie woorden?
Ik ben een ontdekkingsreiziger, open-minded en veelzijdig.

Hoe zie je Rotterdam Pride?
Rotterdam Pride is een groeiend en divers evenement met een inhoudelijk programma én een boodschap! Ik vind dat diversiteit onze cultuur juist verrijkt en het is mooi als je dat op een positieve manier laat zien, zoals Rotterdam Pride dat doet. Ik vind het vooral belangrijk om een signaal af te geven dat je mag zijn wie je bent. Het is niet binnen iedere cultuur zo vanzelfsprekend om uit de kast te komen en Rotterdam kent nogal wat culturen. We maken het ook voor hen zichtbaar en bespreekbaar.

Wat doe je binnen de Rotterdam Pride organisatie?
Naast sponsoring & partners, organiseer ik mede de talkshow op donderdag 22 september in Arminius congres- en debatcentrum. (LINK) De afgelopen weken was ik vooral bezig met de productie van Rotterdam Pride Life.

Wat kunnen wij van de docu-serie Rotterdam Pride Life verwachten?
Rotterdam Pride Life, gemaakt voor OPEN Rotterdam, is een docu-serie, waarin we drie verschillende LHBT+ers volgen. Ze vertellen over de struggles die ze hebben gehad om uit de kast komen en hoe ze uiteindelijk voor zichzelf durfden te kiezen. Ieder persoon heeft zijn eigen achtergrond en omgeving en ik wil laten zien dat je dus ook je eigen proces hebt te ondergaan. Bij de een is dat lastiger en duurt dat proces langer. Maar uiteindelijk hebben we toch allemaal het verlangen om onszelf te kunnen zijn en je daar veilig bij voelen.

pride-2

pride-3

Welke personen heb jij gekozen voor de doku serie?
In de eerste aflevering volgen we Donya, een non-gender persoon die zich niet identificeert als man of vrouw. Ik vind het heel interessant hoe zij vindt dat rollenpatronen zijn opgelegd, of hoe we kleuren bijvoorbeeld al identificeren met gender. Dit maakt mij ook weer bewust. Maar het is ook lastig, want hoe noem je nu iemand die non-gender is, ik moet ervoor waken dat ik Dony niet als haar ga noemen en daar stuntel ik soms mee. Dit heeft dus zelfs invloed op taal.
We maken ook kennis met Isis, ze is geboren als jongen en pas op haar dertigste durfde zij openlijk te zeggen dat zij als vrouw wil leven.

Tot slot heb ik Salomon geïnterviewd, hij is Joods en vlak voor de Tweede Wereldoorlog geboren. Het was al traumatisch om in die tijd op te groeien en heeft daar nog steeds moeite mee. Daarnaast kreeg hij ook nog eens gevoelens voor mannen in een tijd waar dat een groot taboe was. Hij durfde daardoor niet te kiezen voor zijn grote liefde. Pas later durfde hij echt voor zichzelf op te komen.

Hoe heb je deze verhalen gefilmd?
Ik heb ervoor gekozen om de portretten heel filmisch en poëtisch te maken, om de struggles van de hoofdpersonen maar ook de kracht van deze personen en van Rotterdam zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Samen met een fantastisch team heb ik dit kunnen realiseren. Naar aanleiding van bepaalde thema’s uit de serie heb ik onderzocht hoe Rotterdammers erover denken en hoe openminded we nu eigenlijk zijn.

En?
Ik moet zeggen dat ik erg blij verrast was. Ik zou zeggen: ga het zien!

pride-4

Waar en wanneer kunnen wij deze mooie verhalen zien?
De eerste uitzending van de docu-serie is te zien op zondag 11 september. Tijdens de aanloop naar Rotterdam Pride zullen de andere twee uitzendingen te volgen zijn op 18 september en 25 september. De interviews en onlineversies zijn te zien via Open Rotterdam en Rotterdam Pride Facebook.

Ook aan Hester heb ik gevraagd wat jullie echt niet mogen missen….
De Pride Walk vind ik heel erg belangrijk, hier kun je echt een statement maken. Het is een fantastische ervaring en het is mooi om samen te laten zien dat we staan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen ongeacht achtergrond, geloof of seksuele voorkeur zich welkom mag voelen in Rotterdam

WINACTIE: WIN 2 KAARTJES VOOR DE TALKSHOW!

Hoe? Like Rotterdam Pride en zet jezelf op aanwezig voor de Talkshow (https://www.facebook.com/events/161168370954945/ )

Foto’s: Stills uit Rotterdam Pride Life